Makkelijk energie en geld besparen met woning-isoleer-actie

Door goed te isoleren blijft je woning koel in de zomer en warm in de winter. Daardoor woon je prettiger en gebruik je minder energie. Minder energie gebruiken is goed voor je portemonnee én het klimaat. Door te isoleren kun je honderden euro’s per jaar besparen op je energierekening.

Makkelijk en voordelig energie en geld besparen

De gemeente Deventer wil het je als woningeigenaar makkelijk maken om energie te besparen. Daarom is de gemeente samen met het Regionaal Energieloket op 9 juni gestart met een actie voor bodem-, vloer- en spouwmuurisolatie voor haar inwoners. Door de collectieve actie kun je woningisolatie aanschaffen tegen een scherpere prijs.

Het Regionaal Energieloket heeft uit meerdere aanbieders op basis van prijs, kwaliteit en ervaring een ervaren isolatiebedrijf gekozen: ETS Isolatie uit Enter.

Aanmelden voor een gratis woningopname

De actie start in het oostelijk deel van Deventer: in Schalkhaar, Colmschate, Vijfhoek, Okkenbroek en Bathmen. Later dit jaar komt het westelijk deel van Deventer aan de beurt. Na de zomer volgt ook een zonnepanelenactie.

Vanaf 9 juni kunnen woningeigenaren in deze wijken zich aanmelden voor de actie op www.regionaalenergieloket.nl. Vul je postcode in, klik op ‘Isolatieactie gemeente Deventer’, vul je gegevens in en maak een afspraak met de isolatieadviseur voor een bezoek aan huis.

Tijdens deze woningopname geeft de installateur advies over onder andere de hoeveelheid en locatie van de isolatie. Uiteraard worden de coronarichtlijnen van het RIVM zorgvuldig gevolgd. Kort na de afspraak ontvang je gratis een persoonlijke offerte. Je beslist zelf of je gebruik wilt maken van het aanbod om de woning te laten isoleren.

Online informatiebijeenkomst

Ruim 180 belangstellenden namen donderdagavond 18 juni 2020 deel aan het webinar over de woning-isoleer-actie van de gemeente. Tijdens het webinar werd de actie praktisch uitgelegd. Deelnemers stelden ruim 500 vragen die zo veel mogelijk direct werden beantwoord. Het overgrote deel van de mensen gaf na afloop aan hoe prettig ze het vonden dat de presentatie online werd gehouden.

Voor iedereen die het heeft gemist of het nog eens wil zien: het webinar over de woning-isoleeractie is online terug te kijken.

Meer weten over de isolatieactie?

Neem dan contact op met het Regionaal Energieloket via projecten@regionaalenergieloket.nl of via 088 - 525 41 10.

Beschermde dieren

In spouwmuren kunnen vleermuizen en vogels als de gierzwaluw en huismus nestelen of verblijven. Het verstoren van deze dieren, vooral tijdens het broedseizoen, is niet toegestaan volgens de Wet natuurbescherming. Er mag dus niet zomaar worden geïsoleerd.

Vleermuizen in de spouw

Denk je dat er vleermuizen leven in je spouwmuren? Laat dan een ecologisch adviesbureau (bijvoorbeeld Ecotierra of Ecogroen) kijken of dat inderdaad het geval is. Zit er niks, dan kun je aan de slag. Zitten er wel vleermuizen of andere dieren? Dan kan het adviesbureau je adviseren over vervolgstappen. Als huiseigenaar ben je zelf verantwoordelijk om hier zorgvuldig mee om te gaan.

Wil je isoleren waar vleermuizen aanwezig zijn? Dan moet je daarvoor bij de provincie een ontheffing in het kader van de Wet natuurbescherming aanvragen. Die aanvraag kan even duren. Vaak wordt dan als voorwaarde gesteld dat je vleermuiskasten aan je gevel ophangt als vervangende verblijfplaats voor vleermuizen. Wil je meer weten over vleermuizen, kijk dan op de website van de zoogdierenvereniging.

Het uitvoeren van een scan kost geld. Laat je een scan samen met een paar buren uitvoeren, dan kun je de kosten natuurlijk met elkaar delen. Je kunt natuurlijk ook samen laten isoleren. Wel zo voordelig.

Vogels onder de dakpannen

Vogels als de huismus en de gierzwaluw nestelen graag onder dakpannen. Het verstoren van deze soorten, vooral tijdens het broedseizoen, is niet toegestaan volgens de Wet natuurbescherming.

Wil je je dak isoleren? Kijk dan zelf in het voorjaar en de zomer of er vogels onder je dakpannen kruipen. Zitten er (beschermde) vogels, laat dan je dak voor of na het broedseizoen isoleren. Het broedseizoen duurt grofweg van begin maart tot eind augustus.

Plaats na het isoleren speciale dakpannen voor de gierzwaluw en hang huismuskasten op aan de gevel. Kijk voor meer informatie over vogels, hun bescherming en oplossingen op de website van de Vogelbescherming.