Zelf asbest verwijderen van je schuur

Je mag alleen zelf een asbestdak verwijderen als het dak kleiner is dan 35m2 en bestaat uit (golf)platen die nog heel zijn. Ook moet je de (golf)platen los kunnen schroeven en verwijderen zonder dat ze kapot gaan.

Voldoet je dak aan deze voorwaarden, dan kun je van de gemeente een gratis veiligheidspakket krijgen voor 2 personen en het asbestafval gratis inleveren bij het Recycleplein van Circulus-Berkel. Er zijn wel een paar belangrijke stappen die je vooraf moet volgen.

Sloopmelding

Als je zelf het asbestdak van je schuur gaat vervangen, dan moet je minimaal 5 dagen voor de sloop bij het Omgevingsloket Online (OLO) een sloopmelding doen . Als je de melding hebt gedaan, krijg je van het OLO per e-mail bericht dat het meldingsformulier is doorgestuurd naar de gemeente. De gemeente beoordeelt of aan de wettelijke eisen is voldaan. Is het akkoord dan ontvang je een acceptatiebrief van de gemeente. Daarna kun je aan de slag.

Veiligheidspakket

Met het afgeven van een kopie van de brief van de gemeente kun je bij het Recycleplein van Circulus-Berkel (Westfalenstraat 5) het veiligheidspakket voor twee personen en inpakfolie ophalen. Met het veiligheidspakket kun je jezelf beschermen. Het pakket bestaat uit:

  • 2 wegwerpoveralls;
  • 2 mondkapjes;
  • 2 kledingsets (onderbroek, shirt, sokken);
  • 2 asbestzakken;
  • 1 rol tape;
  • 2 paar handschoenen;
  • 2 breekmesjes;
  • 1 lijmspray;
  • 2 kleefdoeken;
  • 1 stickervel met tekst: ASBEST.

Ga je het veiligheidspakket en de folie ophalen, dan heb je je milieupas nodig om te laten zien. Volg dan de route “GRATIS” naar het rode KCA-gebouwtje. Daar moet je een kopie van de acceptatiebrief van de gemeente afgeven.

Asbest verwijderen

Voordat je begint met het verwijderen van de asbest, is het belangrijk dat je eerst de instructievideo goed bekijkt. Zo weet je wat je wel en niet moet doen om het asbest veilig te verwijderen.

We raden je ook sterk aan om je buren van te voren te informeren dat je het asbestdak van je schuur gaat verwijderen. Geef aan dat je je houdt aan de veiligheidseisen.

Asbest wegbrengen

Heb je het asbest veilig van je dak verwijderd en volgens de voorschriften ingepakt en de naden afgeplakt (vergeet de stickers niet), dan kun je het asbestafval veilig wegbrengen naar het Recycleplein. Daar wordt gecontroleerd of het niet meer is dan 35 m2, dubbel verpakt is in doorzichtig plastic, de naden en hoeken goed afgeplakt zijn en moet je je acceptatiebrief afgeven Vergeet ook niet je milieupas mee te nemen.

En dan?

Een schuurtje leent zich misschien wel voor een groen dak, al dan niet met zonnepanelen. Vaak kun je ook makkelijk je regenpijp afkoppelen en het regenwater opslaan. Meer weten over wat de mogelijkheden zijn, wie je daar bij kan helpen en welke subsidies er zijn? Kijk dan op www.deventerstroomt.nl.