Meer subsidiemogelijkheden voor isolatie, energieopwekking en aansluiting op warmtenet met ISDE

Woningeigenaren en zakelijke gebruikers kunnen vanaf 2021 subsidie aanvragen voor duurzame energieopwekking, isolatiemaatregelen en/of aansluiting op een warmtenet. Dat kan met de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE). In 2021 is er € 124 miljoen beschikbaar.

Woningeigenaren kunnen al subsidie aanvragen voor een zonneboiler en een warmtepomp. Zij kunnen vanaf 2021 ook een aanvraag doen voor aansluiting op een warmtenet. Ook is voor woningeigenaren subsidie voor vijf typen isolatiemaatregelen: gevelisolatie, dakisolatie, vloerisolatie, spouwmuurisolatie en hoogrendementsglas.

Voorwaarden

Er gelden verschillende voorwaarden om in aanmerking te komen voor de ISDE. Zo moet je als eigenaar de koopwoning als hoofdverblijf hebben. Wil je als woningeigenaar in aanmerking komen voor een isolatiemaatregel, dan moet je daarnaast nog voor minimaal 1 andere maatregel subsidie aanvragen. Dat kan een andere isolatiemaatregel zijn, een warmtepomp of zonneboiler of aansluiting op een warmtenet.

Zakelijke gebruikers

Voor zakelijke gebruikers (bedrijven, woningcorporaties, verenigingen, Verenigingen van Eigenaren (VvE's), overheden en particuliere verhuurders) is er subsidie beschikbaar voor een warmtepomp en een zonneboiler. Kijk op www.rvo.nl voor meer informatie.

Vereniging van Eigenaren

Binnen de ISDE is er voor VvE's ook subsidie voor een centrale aansluiting op een warmtenet. Het moet gaan om een appartementencomplex, waarvan de bewoners eigenaar zijn van het koopappartement én hoofdbewoner zijn. Op www.rvo.nl vind je meer informatie.

VvE's kunnen nog tot en met 31 december 2022 subsidie aanvragen voor isolatiemaatregelen. Dit kunnen zij aanvragen via de Subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH). Meer informatie vind je op de www.rvo.nl.

Per 31 december 2020 is de SEEH voor woningeigenaren niet meer beschikbaar.

Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen rond duurzaamheid. Volg Deventer Stroomt op TwitterFacebook en LinkedIn.