Deventer en Het Goed voorkomen bijna 2,7 miljoen kilogram CO2 uitstoot

Geen Black Friday, maar Green Friday. Monique ter Brugge, filiaalleider van Het Goed Deventer, informeerde 27 november digitaal milieuwethouder Carlo Verhaar over hoeveel CO2-uitstoot er tot 1 november 2020 is voorkomen met alle spullen die Deventenaren naar Het Goed hebben gebracht en daar een 2e leven kregen: 2.675.000 kilogram.

Volgens TNO staat elke kilo aan spullen die wordt ingeleverd bij een kringloopwinkel gelijk aan het voorkomen van de uitstoot van 1 kilogram CO2. Tot 1 november 2020 heeft Het Goed Deventer dit jaar bijna 2,7 miljoen kilogram aan oude elektronica, textiel, meubels, schoenen, boeken en nog veel meer ontvangen en weer aan een nieuwe eigenaar geholpen. Ter vergelijking: 1 ton CO2-uitstoot staat gelijk aan 319 liter diesel verbranden, 7 keer naar Parijs vliegen of het gebruik van 300 kilogram standaard kantoorpapier.

Green Friday

Black Friday markeert het begin van het seizoen voor Kerstinkopen. Monique ter Brugge: “Om een tegengeluid te geven voor de dag waarop (veel) consumeren centraal staat, heeft Het Goed een aantal jaar geleden Green Friday geïntroduceerd. De aankoop van nieuwe spullen veroorzaakt veel uitstoot van CO2. Door hergebruik van spullen is zo heel veel CO2-uitstoot te voorkomen.”

Koploper

Van de 23 Goed-vestigingen krijgt de vestiging in Deventer de grootste hoeveelheid aan spullen binnen. Carlo Verhaar: “Ik sta te kijken van de enorme hoeveelheid aan spullen die Deventenaren bewust naar Het Goed brengen en de impact die dat heeft op het beperken van de CO2-uitstoot. Ik ben benieuwd hoeveel dat gaat worden als Het Goed op de nieuwe locatie aan het milieuplein zit.”

Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen rond duurzaamheid. Volg Deventer Stroomt op TwitterFacebook en LinkedIn.